Whiskey San Francisco

Yurt Dışındaki Türk Viski Elçileri

In Whisky by Whisky Monster1 Comment

Türk Viski Elçileri, birkaç yıl önce çok garip duyulabilirdi. Şu an ise dünyanın farklı kıtalarında, mesafe, takvim tanımaksın seyahat eden, global markaların stratejini belirleyen, dünyaya yüksek kaliteli viskiler sunan Türk viski dostlarımız bulunmakta.

Ben de bu grubun içinde olmaktan gurur duyuyorum. Amerika’ya 2017 yılının Ocak ayında yerleştim. Neredeyse 4 yıl ışık hızıyla geçti. Bundan 7 yıl önce bir mühendisken başladığım viski merakım Keyif Adamı’nı açtığım günden bu yana çok farklı bir yöne kaydı.

Türkiye’de uzun süre viski, bira, şarap ve kokteyl üzerine çalıştıktan ve onlarca farklı etkinlik ve eğitimden sonra yurt dışı sahnesinde kendimi göstermek için San Francisco’ya yerleştim. Bir süre Amerika viski dünyasını öğrendikten sonra yüksek alkollü içkiler uzmanı olarak çalıştım ve bir yıldan uzun bir süredir de Paul John Indian Single Malt Whisky‘nin marka müdürlüğünü ve marka elçiliğini yapıyorum. Benim hakkımda bu kadar yeter aslında, daha fazla okumak isterseniz buradan bilgi edinebilirsiniz.

Gözden ırak olan gönülden de ırak olur.

Yukarıdaki söz teknoloji dünyasında yaşasak ve her hareketimizi uzaktan paylaşabiliyor olsak da, hala geçerliliğini koruyor. Ben de bu yüzden bu yazıyı yazmaya karar verdim ve dünya viski sahnesinde viskinin herkese ulaşmasını sağlayan Türk viski elçileri olarak adlandırabileceğimiz dostlarımızı tanıtmak istedim.


Elif Yontucu

Elif Arıman Yontucu

İTÜ Çevre Mühendisliği mezunu olan Elif, Londra’daki finans yüksek lisansından sonra İstanbul’da üç yıl çalıştı ve sonra Edinburgh’a taşındı.

Profesyonel viski hayatına ise The Glenmorangie Company’de başlangıç verdi. Viskinin üretildiği ortamda çalışmanın inanılmaz hoşuna gittiğini belirtirken 4.5 yıl boyunca günümüz viski dünyasının en büyük sıkıntılarından biri olan arz talep dengesini belirleyip, uzun dönemli üretim analizlerini yaptı. 2009’da Londra’ya taşındı ve şu an hepimizin gıpta ile takip ettiği Compass Box Whisky takımına katıldı. 6 kişilik bir ekibin parçası olan Elif 10 yıldır Compass Box’ta çalışıyor. Şirket şu an 20 çalışana sahip ve Elif aslında markanın kalbi olarak nitelendirebileceğimiz Head of Operations pozisyonunda çalışmakta. Üretim, tedarik, maliyet ve uzun dönem analizleri yapan Elif, aynı zamanda iki yıl önce kurdukları ‘Whiskymaking’ takımını da yönetiyor. John Glaser, Jill Boyd ve James Saxon ile beraber ürün formül ve reçetelerine beraber karar veriyorlar.

Elif’in ayrıca John Glaser ile Compass Box Whisky ofisinde yaptığım söyleşide baş rolü oynadığını söylemem gerekiyor.

Favori viskisi: Compass Box Hedonism
İyi gün viskisi: Artist’s Blend ve Asyla
Kötü gün viskisi: Viski yerine burada çayı tercih etse de, Flaming Heart veya Glasgow Blend de Elif için güzel tercihler.


Elif Çavuşoğlu

Elif Arı Çavuşoğlu

Elif’in viskiyle tanışması birçoğumuz gibi babasının vitrinindeki viskilerle başladı. 2013’te Satış Koordinatörü olarak çalışmaya başladığı Brown Forman Türkiye’de viskiyi daha iyi anlamaya başlayıp, The Macallan marka ekibine geçtiğinde viski dünyasının kalbine geçiş yaptı.

Bu pozisyonunda farklı tat, eşleştirmeleri deneyerek daha çok keşif yaptı ve sonrasında Jack Daniel’s marka ekibine dahil oldu. Jack Daniel’s ekibinde viskinin otantik yüzünü ve bir yaşam biçimi olduğunu öğrendiğini söyleyen Elif’in harika işler çıkardığını da ben söyleyebilirim.
Bu dönem sonrasında Brown Forman’ın İskoç viskileri olan GlenDronach, GlenGlassaugh ve BenRiach ve İrlanda viskisi Slane için İngiltere’de bir ekip kuruluyordu ve Elif bavulunu toplayıp Londra’nın yolunu tuttu. İki yıldır bu markaların pazarlama ekibinde görev yapan Elif’i Whisky Show London gibi etkinliklerde görmeniz mümkün.

Favori viskin?
Bence favori viski diye bir şey yok; tamamen okazyonla alakalı. Evde tek başına içmeyi sevdiğin bir viskinin tadı sana kumsalda arkadaşlarınla otururken o kadar da güzel gelmeyebilir.
Ben tat almanın diğer duyu organlarımızla eş zamanlı çalıştığına inananlardanım. Bir müzik dinlersin ve daha önce o viskiden hiç almadığın bir aromayı alırsın. Yani kısaca neredeyse tüm viskiler güzel. Emek var.

İyi gun viskin?
Bu soru da aynı şekilde ama bir tane seçmem gerekirse BenRiach 21YO Temporis olur. Hadi ikincisi de GlenDronach Port Wood Finish olsun.

Kötü Gün Viskim
GlenDronach Grandeur Batch 9 24 YO- Dolabimda sample şişem var, kötü gün için saklıyorum, hayat içirmek zorunda bırakmasın 🙂


Selim Evin of Chapter 7

Selim Evin

Büyükbabasının viski dünyasına aşık bir İskoç olmasının da avantajı ile viski dünyası ile erken yaşta tanıştı. 16 yaşındayken damıtımevleri çalışanları ile muhabbetlere, etiketsiz siseler içinde rezervden verilen şişelere ve damıtımevi müdürlerinin ofislerinde viski muhabbetlerine şahit oldu.

O zamanlar henüz içemese de, viskinin insanları birleştiren, onları ortak bir konuda kaynaştırıp mutluluk saçan bir içecek olduğunu görüp “bir gün belki bu endüstride çalışırım” fikrini aklının bir köşesine park etti. 19 yıllık profesyonel kariyeri süresince viski dünyasını bir hobi olarak yakından takip etti.

2013 yılı sonunda verdiği kısa arada bir viski markası yaratmaya karar verip, 2015 Temmuz ayında Chapter 7 markasını piyasaya sürdü. Chapter 7 2019 yılı sonuna kadar 45 değişik edisyonu viski severlere sundu. Chapter 7 şu ana kadar Whisky Bible’dan 3 Liquid Gold Award, Whiskies of the World Gold Award ve Independent Bottler’s Challenge Gümüş ödüllerini kazanmış bulunuyor. 2019 sonunda bünyesine 2 yeni ortak katan Chapter 7, 2020’de bağımsız şişeleyiciler arasında sesini daha çok duyurmak amacında.

Favori Viskisi: O kadar çok değişiyor ki! Bu haftaki favorim 26 yaşında single cask bourbon hogshead bir Burnside!
İyi Gün Viskisi: Clynelish 17 YO Manager’s Dram Sherry Cask 1998
Kötü Gün Viskisi: Compass Box Spice Tree


Ferit Gür

Yüksek lisans eğitimini İngiltere’de University of Birmingham’da yapan Ferit’in viskiye coğrafi olarak yakınlığı, aynı zamanda tutkusuna da ön ayak oldu. Birçok yabancı firmaya danışmanlık veren Ferit, 2011 yılında TİB Pazarlama isimli şirketini kurdu.

TİB Pazarlama’dan sonra, viskinin de dünyanın genelinde popüler olduğu bu yıllarda, Ferit için Türkiye’nin viski sektöründeki Don Kişot’u oldu dersek yalan olmaz. Yönetmeliklerin sıkı sınırlandırmalarının altında Old Pulteney, Benromach, Hankey Bannister, anCnoc gibi üst kalite viskileri ithal etmiş ve ülkemizde bulunmasını sağladı.

An itibariyle İskoçya’da yaşayan Ferit, Alba Whisky Trail isimli firmasıyla viski severleri, viski mabetleriyle tanıştırıyor. İstanbul’da da tanıtım tadımları düzenliyor ve viski dostlarımızı İskoçya ile tanıştırıyor.

Favori Viskisi: Glenfarclas 21
İyi Gün Viskisi: Benromach 10
Kötü Gün Viskisi: Hankey Bannister Original


Burak Aslan

Burak Aslan

Namık Kemal Üniversitesi Şarap Üretim Teknolojisi ve Bağcılık Bölümü ve Université Victor Segalen Bordeaux 2 Üniversitesi Önoloji Bölümü’nü tamamlayan Burak, yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde yaptı.

Akademik eğitimler sonrası Amerika, İtalya ve Fransa’da bulunan şaraphanelerde şarap yapım yardımcısı olarak görev aldı. Bu görevin ardından Almanya’da Dr. Robert Ecert Üniversitesi’nde sommelier eğitimi alan Burak, İngiltere’de Wine Spirit Education Trust programını ‘advanced’ seviyesiyle taçlandırdı. Viskiyle bu eğitim sırasında tanıştı.

WSET eğitiminden sonra arkadaşlarıyla bunu kutlamak üzere Edinburgh’u ziyaret eden burak bir arkadaşının zorlaması ile viski gecesine katıldı. O zamana kadar şarap dışındaki içkilere sert olan tavrı bu gece değişti ve geziyi uzatmaya karar verdi. Bu süreyi damıtımevi ziyaretleri ve viski uzmanları ile tanışarak ve eğitimler alarak geçirdi.

Burak şu an Kamiki Whisky’i de bünyesinde bulunan Yoshino Spirits firmasında Dubai’de Bölge Satış Müdürü olarak çalışmakta. Aynı zamanda Asya, Pasifik ve Orta Doğu bölgelerinin de sorumluluğunu üstlenmekte.

Favori Viskisi: Kamiki Original
İyi Gün Viskisi: Macallan 18
Kötü Gün Viskisi: Laphroaig 10


Serdar Pala

Serdar Pala

Serdar’la tanışma fırsatını Amerika’da yakaladım. Türk Viski Elçileri başlığında olmazsa olmaz isimlerden. Eczacıbaşı’ndaki kariyeri sonrası, 2008 yılında Bacardi’nin Türkiye, Ürdün, Kuzey Kıbrıs ve Irak bölgeleri Pazarlama ve Satış Müdürü olarak göreve başlayan Serdar bundan 5 yıl sonra Beam Suntory Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa Pazarlama Direktörü olarak çalıştı.

2017’de Yoshino Spirits firmasında Global Satış Direktörü olarak çalışmaya başlayan Serdar, Kamiki Whisky markasıyla Japon viskilerine farklı bir nefes getirdi ve daha önce bu yazıda yer alan arkadaşlarımızla da bu markayı dünyaya yaymakta.

Favori Viskisi: Kamiki Original
İyi Gün Viskisi: Kamiki Intense Wood
Kötü Gün Viskisi: Aberfeldy 18


Erhan Özden

Erhan Özden

Çocukluğu İzmir’de geçen Erhan bulduğu her fırsatta çizim yaptı. Not defteri veya büyüdüğü mahallenin sokakları fark etmeksizin çizdi ve sanat onu heyecanlandırıyordu.

10 yıldır İstanbul’da tasarımcı olarak çalışıyor ve tasarım konusunda viski markalarına destek veriyor. Amerika, Japonya ve Türkiye arasında geçen zamanı ona uyku konusunda yardımcı olmasa da gidebildiği viski etkinliklerini kaçırmıyor.

Viski ile yolu daha önceden bahsettiğim Kamiki Whisky’nin Global Satış Direktörü Serdar Pala ile tanışınca kesişiyor. Kamiki için hazırladığı tasarım ve imaj kampanyası Japonya’da çok beğeniliyor ve tasarım ödülleri alıyor. Bu konu hakkındaki yazımı bu bağlantıda bulabilirsiniz.

Erhan, Kamiki Original, Kamiki Intense Wood ve Kamiki Sakura isimli üç ekspresyonun tasarımını yaptı ve en son olarak da aynı markanın dünyada ses getirecek yeni şişesi, Umiki’nin marka kimliğini hazırladı. Tasarımcı kimliği ile Türk viski elçileri arasında farklı bir yeri varç

Erhan, Bernard Shaw’un ”Viski güneş ışığının sıvı halidir” sözünü kendisi için ”Viski sanatın sıvı halidir” diye yorumluyor. Kendi sözleriyle ”Bir tabloya bakarken renklerin muazzam dengesinin aromalarla yakalanması gibi bir his. Yani özetle; viskiyi sanatı sevdiğim kadar seviyorum.”

Favori Viskisi: Lagavulin 16
İyi Gün Viskileri: Lagavulin 16, Johnnie Walker Double Black, Kamiki Intense Wood
Kötü Gün Viskileri: ”Kötü gün viskim, iyi gün viskimdir. Günümü iyi etsin diye.”

Comments

Comment