Japon viskileri her geçen gün daha bir aranır oluyor, arandıkça da bulması daha zor ama içmesi daha keyifli bir hale geliyor. Viski severler olarak Japon viskilerinin tadını alıp, arkasındaki hikaye ve sanata daha alışır olduk. Sanat işin içine dahil olduğunda Japon viski şişeleri ve etiketleri her viski severin beğenisini kazanıyor.
Son zamanlarda yeni çıkan bir Japon viskisi olan Kamiki Whisky dikkatimi çekti. Yakın zamanda birçok kıtada bulabileceğiniz bu viski hakkında ilerleyen zamanlarda çok yazacağım ancak bugün şişenin içindekinden değil de üstündekinden bahsetmek istiyorum.
Kamiki’nin şişe ve etiket tasarım çalışması genç bir arkadaşımız olan Erhan Özden tarafından yapıldı. Birkaç gün önce Erhan’la Skype üzerinden konuşup hikayesini paylaşmasını rica ettim, o da beni kırmadı.

WM: Merhaba Erhan! Kendinden biraz bahsedebilir misin?
EÖ: Reklam sektörüyle 7 senedir, çizgilerle çocukluğumdan beri ilgiliyim. Çocukluğumda küçük çetemizle duvarları karikatürlerle doldururduk 🙂 Uzun yıllar global reklam ajanslarında art director olarak çalıştım. Lokal ve global bir çok büyük marka için reklam kampanyaları hazırladım ve onlara görsel çözümler sundum.

WM: Türk bir viski sever olarak bir Japon viskisinin etiketindeki Türk imzası beni cok gururlandırdı. Kamiki işi nasıl başladı?
EÖ: Japonya’da bulunan viski üreticisi bir firma yeni üreteceği bir viski markası için ambalaj tasarımı çalışması yaptırmıştı. Fakat yaptırılan tasarım market raflarındaki diğer Japon viskilerinden ayrışmıyordu. Japon markalarının tasarımlarında Kanji alfabesindeki harflerini büyük boyutlarda kullanıp, Japon kimliklerini ön plana çıkarmayı denediklerini gözlemledik. Ancak japon kültürü o kadar zengin öğelere sahip ki, çok daha farklı tasarımlar ortaya koyarak Japon kimliğini yansıtmak mümkün. Çünkü görsellik kadar önemli olan bir diğer husus, tasarımın ürüne bir ruh katabilmesi.
Üretici firma benden alternatif bir tasarım hazırlamamı istedi. Tasarım öncesinde markanın nasıl bir karakteri olacağına karar verdik. Japon kültürüne dış kültürlerin bakışını ve etkilendikleri noktaları araştırdık. Bu viski sadece Japonya’da satılmayacaktı, dolayısıyla farklı hedef kitlelerin iç görülerini analiz ettikten sonra tasarıma başladım. Yapmış olduğum ambalaj tasarımı Japonya’da ve Amerika’da çok beğenildi ve bu tasarımla ilerleme kararı alındı.
WM: Tasarımdaki detayları çok ilginç ve zarif bulduğumu söylemeliyim. Biraz derine inebilir miyiz?
EÖ: Japonların kültürlerini iyice araştırdık, Yaptığımız araştırmalar Japonların kılıca çok değer verdiklerini gösterdi. Kılıç Samurai’ın onurudur, gücü temsil eder. Hepimizin bildiği gibi viski de her film ve kompozisyonda imaj olarak cesur ve güçlü karakterlerle özdeşleşmiştir. Filmlerde izlediğimiz bu sahneler bilinçaltımızda viski eşittir güç formülünü destekler. Buradan yola çıkarak savaşçı kimliğine sahip bir tasarım yaptım.
Kamiki yalnız yaşayan savaşçı bir Samurayın ruhunu yansıtıyor. Kendi logotype’ını bile kılıcıyla 3 parçaya ayıracak kadar da cesur, agresif bir karakteri var. Şişesinin formu ise japon tapınaklarından esinlenerek ortaya çıktı. Etiket tasarımımızda kırmızı wax yer alıyor. Bunun sebebi Japonya’da viski üreticisi ailelerin şişelere, fıçılara imzalarını kırmızı mühür olarak basmaları. Biz de aynı şekilde imzamızı yuvarlak formlu mühürü beyaz etiket üzerinde kullanarak, Japonya bayrağına minimalist ve sübliminal bir gönderme yapmaktı.
WM: Daha önce birçok farklı firma ile çalışmaların oldu. Bir viski markası ile çalışmak diğer işlerinden ne kadar farklıydı?
EÖ: Bugüne kadar çalıştığım global ve lokal markaların iletişim çözümleri 360 derecelik kampanya kurgularıydı. Bir ilan çalışması ya da bir reklam filminin kalıcılığı ve hatırlanabilirliği bir ambalaj tasarımı ile kıyaslanamaz. Çünkü ambalaj tasarımının ömrü, tasarımcısından uzundur. Bu yüzden sadece bir ambalaj tasarımı yapmıyorsunuz, aslında bir karakter yaratıyorsunuz ve bu karakterin bir ruhu olmalı. Yani yapacağınız şişe tasarımına ruh katmalısınız. Kamiki insan olsaydı nasıl olurdu diye düşünüp çalışmalarıma da bu doğrultuda başladım.
Doğru bir yol haritası ile ilerlediğimizi alınan sonuçlardan görmeye başladık. Kamiki dünyanın en iyi ambalajlarının sergilendiği thedieline.com ve Packaging Of The World’e seçildi. Ardından da IWSC’de ‘Viski Ambalajı’ kategorisinde bronz madalya ödülüne layık görüldü.

WM: Hangi viskileri seviyorsun?
EÖ: Johnnie Walker Black Label, Lagavulin 16, The Glenrothes, Gentleman Jack ve tabii ki Kamiki Whisky.
WM: Beğendiğin başka viski markası ve ambalajı tasarımı var mı?
EÖ: Bib & Tucker, The Wild Geese, Dalmore ve Bulleit Bourbon.
WM: İlerleyen dönemde senden farklı bir viski markası için tasarım beklemeli miyiz?
EÖ: Evet Kamiki’den sonra Sake ve Şarap marka kimliklendirme çalışmalarımız olacak. Şu anda üzerinde çalıştığım yeni bir viski projesi yok ama heyecanla bekliyorum.
WM: Seninle konuşmak harikaydı! İleride beraber viski içmek dileğiyle! Şerefe!